Uncategorized

Så fungerar företagslånet

Det finns flera anledningar till att ett företag kan vara i behov av extern finansiering. När man talar om extern finansiering menar man oftast ett lån som har tagits via en bank. Det kan vara så att man är i behov av lånet för att starta upp sitt företag, men även av andra orsaker som att t.ex. beställa in material, gå utbildningar, betala för hjälp med fakturor eller fakturamall alternativt skaffa sig nya system. För att få ett företagslån beviljat är det dock en hel del krav som ställs på företaget. Banken vill kunna se bevis på att företaget har en god försäljning och att företaget går med vinst. Vill man ansöka om ett lån för att starta upp ett företag finns naturligtvis ingen vinst ännu, men då krävs istället en ordentlig affärsplan och en budget som är genomarbetad och noggrant planerad.

Hur funkar lånet?

När du som privatperson tar ett privatlån ingår du ett avtal med banken eller lånegivaren. Avtalet går ut på att du får låna en summa pengar, men att du ska betala tillbaka lånet, inklusive ränta, inom en utsatt tid. Detsamma gäller för företag. Företaget ingår ett avtal med banken och lånet ska betalas tillbaka. I många fall behöver man lämna någon form av säkerhet för sitt lån.

Banken gör en bedömning

Att ansöka om ett företagslån skiljer sig dock mycket från ett privatlån, även om grunderna är desamma. Banken behöver kunna lita på dig och känna ett starkt förtroende för att våga låna ut den summa som du ber om. Hur din privata ekonomi ser ut kan ha en stor betydelse för om lånet blir beviljat eller inte, även om det är ett företagslån och i företagets namn som lånet ska stå. Banken kommer att titta på ett flertal olika saker i samband med bedömningen. I listan nedan ser du vilka.

  • Banken tittar på dig som företagare och på din privatekonomi. Banken tittar även på vilken utbildning du har, vilka referenser som finns och om ditt företag går med vinst.
  • Vid ett start-up lån tittar banken på din affärsplan och hur genomarbetad den är. Affärsplanen ska vara så realistisk som möjligt.
  • Finns det fler ägare till företaget kontrolleras även dessa.
  • Har företaget en revisor.
  • Bokslut, deklaration och balansräkning kan krävas för redan etablerade verksamheter.

Vid avslag

Ett avslag på ett lån är naturligtvis väldigt tråkigt, men ingenting man ska haka upp sig på. Du har alltid rätt att få veta varför banken valde att avslå din ansökan. Genom att ta reda på detta kan du öka dina chanser för att få lånet beviljat när du testar igen eller via en annan bank. Ansök gärna hos flera banker samtidigt så att du kan jämföra lånevillkoren med varandra.