Ekonomi

Har du koll på din privatekonomi?

En av de allra viktigaste faktorerna som påverkar oss människor när det handlar om trygghet och välbefinnande är att ha koll på vår ekonomi. Bristen på koll skapar en osäkerhet hos oss, något som egentligen känns ganska onödigt när detta tar så pass lite tid i anspråk. Hur ska du då gå tillväga för att få koll på privatekonomin? Det allra första du bör göra är att upprätta någon form av budget, för att du ska få en användbar översikt.

Budgetera

En budget fixar du snabbt och enkelt i någon typ av kalkylprogram, exempelvis Excel. Här kan du ställa upp alla de utgifter du har per månad, per år eller kvartal och ange när dessa ska betalas. Genom att använda 1 kolumn per månad kan du på ett översiktligt sätt se hur din privatekonomi kommer se ut på månadsbasis. Dessutom gör auto-summeringen av kolumner att du alltid har en korrekt totalsumma per månad om du ändrar något av beloppen. Självklart kan du också summera varje rad, så att du ser hur mycket du årligen lägger på en viss post.

Framförallt ser du hur dina utgifter fördelas och hur detta står i relation till din inkomst, så att allt går ihop – varje månad. Skulle det inte gå ihop, kan du använda översiktligheten som budgeten ger till att hitta poster där du kanske kan skära ned på kostnaden. Kanske vad gäller lån (räntekostnader), matinköp, försäkringar och annat där det går att göra stor skillnad. Det är helheten som verkligen betyder något när man ska ha koll på ekonomin.

Se dessutom budgetarbetet som något du gör löpande; en budget är långt ifrån huggen i sten (den ska helt enkelt inte vara det) utan ett iterativt arbete där du regelbundet gör justeringar. Väl utförd är den till stor hjälp, trots att det kan ta ett litet tag innan man verkligen har koll på de intäkter och kostnader man har. Det är i vilket fall som helst ett steg i rätt riktning.

Förändra baserat på budgeten

Budgeten syftar till översikt, men som redan nämnts så ska man se den som en bas för förändringar i den egna ekonomin. Det finns många olika justeringar du kan göra för att få ned kostnaderna, eller utgifterna om du föredrar den termen. Hur mycket lägger du exempelvis på försäkringar årligen? Äger du en bil kan det finnas en bra slant att spara på att jämföra försäkringspremier hos olika bolag. Behöver du verkligen det där stora, dyra programpaketet om du knappt tittar på TV, eller ett dyrt mobilabonnemang där det ingår mängder av data i surf – när du i själva verket använder wifi större delen av tiden? Se över detta och mycket mera, så ska du se att du hittar en hel del att förändra som påverkar din privatekonomi i positiv riktning.