Ekonomi

Sparande – viktigt för din framtida ekonomi

Att ha ett sparande i någon form är en grundläggande del av en välmående privatekonomi. Att spara pengar för framtiden är viktigt av flera anledningar, men alla dessa anledningar kan kanske sammanfattas med ”ekonomisk trygghet”. Att ha en buffert sparad innebär att man är skyddad från att hamna i skuldfällor som kan leda till allvarliga konsekvenser som betalningsanmärkningar, som försvårar hela ens liv, till exempel genom att man inte tillåts ta lån.

Det kanske vanligaste sättet att spara pengar är att avsätta en del av sin inkomst varje månad till ett sparkonto. Det bästa är att välja ett sparkonto med så hög ränta som möjligt, för att pengarna faktiskt ska växa, och inte bara sitta på ett konto. Ofta betyder det att man måste söka sig bort från storbankerna, och istället titta på sparkontovillkoren hos mindre banker. Dessa erbjuder ofta en högre ränta mot att man låser sina pengar en viss tidsperiod, och alltså inte kan göra några uttag under den perioden. En bra sparlösning är därför att ha en mindre ekonomisk buffert tillgänglig hela tiden på ett sparkonto på sin vanliga bank, för snabba överföringar, medan man har ett mer långsiktigt sparande på ett konto med hög ränta. På det sättet kan man låta sina tillgångar växa, samtidigt som man har ett skydd mot oväntade utgifter, som tandläkarbesök, punktering på bildäcken eller en tvättmaskin som går sönder.

Självklart är det också vanligt att man sparar pengar med ett särskilt mål i åtanke, och även det är en sund ekonomisk investering; om det finns något man verkligen vill ha, är det ju betydligt bättre att spara ihop till det, snarare än att låna pengar för att ha råd med det. Några vanliga saker att spara pengar till är resor, bilar, bröllop, klockor och skönhetsoperationer (till exempel att åtgärda åderbråck). Denna typ av sparande kan dock ses som ett kortsiktigt sparande, eftersom pengarna kommer att försvinna när man har inhandlat saken eller upplevelsen (såvida man inte köper något som behåller sitt värde).

Ett annat sätt att spara pengar är att investera i aktier. Aktier är självklart ett mer riskfyllt sparsätt än att använda ett sparkonto med ränta, men det kan också ge betydligt större utdelning. Ett tips som experterna brukar ge är dock att man inte ska satsa allt på ett kort, utan fördela gracerna. Helst ska man dela upp sina investeringar på tio olika typer av aktier, i olika branscher. På det sättet minskar man risken att förlora allt vid ett ras.