Uncategorized

Ska mina vuxna barn betala hyra?

Som förälder upplever många att det är känsligt att tala om ekonomi med sina barn. Men om ditt barn är 18 år fyllda och bor hemma – så kan det behöva komma på tal.

Vad säger lagen?

Egentligen så är det du som äger bostadsrätten eller hyr hyresrätten som bestämmer själv. Men från det att ditt barn tagit studenten från gymnasiet, så är du inte skyldig att finansiera boende och stöd. De flesta ny-vuxna börjar oftast studera eller jobba, så det är inte konstigt att du som förälder begär en hyra. Om den summan ska vara symbolisk eller ekonomiskt avgörande, kan du läsa vidare om nedan.

Hur mycket ska jag begära?

Det är upp till dig om summan ska fungera som en livsläxa eller ekonomiskt avgörande. Men både du och ditt barn kan titta i genom konsumentverkets

kostnadsberäkningar, där kan ni få hjälp med att komma fram till en rimlig hyra.

På hemsidan finns även en jämförelse mellan att flytta ut och bo kvar, vilket kan ge ekonomiskt perspektiv till ditt barn.

Bostadsmarknadens förutsättningar idag

Det finns andra faktorer att tänka på när det kommer till unga vuxna. Idag är bostadsmarknaden extremt svår att ta sig in på, och i Stockholm ligger väntetiden på hela 10 år! Det kan vara värt att tänka på innan ni begär Flyttstädning till Varberg.

Med det sagt, så är det inte konstigt att barn bor hemma längre. Men det ska inte vara synonymt med att inte betala för sig – om det är något du oroar dig för. Ditt barn blir trots allt en form av sambo, och inte ett barn i lagens ögon.

Vikten av att lära sig om privat- och hushållsekonomi

Det är väldigt viktigt att barn och unga vuxna lär sig hantera ekonomi. Det gäller inte bara studiebidraget eller veckopengen, utan även hushållsekonomin. De bör veta hur mycket matkostnaden ligger på och vad som ingår i en hyra, exempelvis.

Därför kan det vara fördelaktigt att begära hyra av sina vuxna barn, så de förstår hur ekonomi fungerar och att inte alla pengar går till nöje. Det kan även kännas bra för barnet att känna sig vuxet och ansvarstagande. Det är en förberedelse för det vuxna livet och det är inte att ringakta.

Slutsats

Du som äger bostaden eller hyr den, kan alltså begära hyra av dina vuxna barn. I lagens ögon så blir de trots allt inneboende, vilket kan vara bra att veta. Med noga uträkningar, diskussioner och samtal så kan du och ditt barn komma fram till något som känns bra för er båda. Det viktigaste är att ingen känner sig obekväm eller ruinerad. Därför så bör samtalet vara öppet för framtida konversationer, om någon tycker hyran blivit för hög eller låg.

Var inte rädd för att tala öppet med dina barn om ekonomi, då det oftast bara är till deras fördel. Kom ihåg att det är du som förälder som bär största ansvaret för att dina barn ska inneha en grundlig förståelse för livets villkor.