Ekonomi

Ekonomiskt stöd för företag

Ett av de allra största bekymren som ett företag har är i regel ekonomin och tillgång till likviditet. Oavsett om det handlar om ett mindre och nystartat bolag eller ett etablerat och större så måste likviditeten säkras på något sätt, så att man helt plötsligt inte står utan pengar. Genom att upprätta tydliga budgetar håller man reda på detta, som vi redan pratat om. Men hur gör man då för att få likviditet till sitt företag, särskilt ett ungt sådant?

Ja, det bästa är ju förstås att sälja sina varor eller tjänster och få in pengar den vägen – men det kan ta ett tag innan man når hit. Först måste du ju ha kunder och dessa hittar man kanske inte i första taget. Det du behöver till en början är alltså någon form av finansiering eller liknande. Via din bank kan du få ett så kallat företagslån, som ger dig ett visst startkapital. Dock är det inte alltid som banken beviljar ett lån, de kanske anser att det är för riskabelt, så att du får hitta andra lösningar. I det läget kan du med fördel vända dig till ALMI Företagspartner, som lånar ut pengar mot viss säkerhet. Räntan på ALMI:s lån är i regel högre än den som banken erbjuder och detta är bra att ha med sig. Dock har man som företagare kanske inget större val.

Ytterligare en lösning för att finansiera bolaget är att ta in en investerare, som tror på din idé. En investerare går oftast in med en summa pengar, men förväntar sig en viss andel av ditt företag i kompensation. Det går också ofta att komma överens om andra villkor.